About Me

My photo
Aku adalah seorang yg suka berimaginasi,aku suka berfantasi. pelik bkn? pd aku umur bknlah penentu utk aku membataskn diri dari mencapai segala angan²! anggap lah aku adlh sehelai kertas putih yg aku sdg cuba utk melakar warna² di atasnya..aku seorg yg ssh di ramal. ohh cukupla ttg aku..thanks krn sudi membaca blog ini. sekian

Wednesday, September 17, 2014

Tips ketenangan diri

Assalamualaikum.

Aku dari dulu punya perangai jenis tak reti nak simpan dendam lama2 pada seseorang walau sebesar mana pun kesalahan org tu. kadang2 rasa macam haish asallah lembut sgt hati ni, cepat sgt nak maafkan org dan nak berbaik2 balik.

Dan aku juga jenis yang takut nak simpan musuh, atau lebih tepat lagi takut nak ada org benci dalam diam tanpa kita sedar! aku takut sebab yelah kita tahu ke berapa lama lagi kita akan hidup? bukan ke di akhirat nanti kita akan merangkak2 cari orang yg kita pernah gaduh dulu untuk minta maaf? serious aku taknak benda tu jadi, biarlah aku buang ego ni jauh2 dan minta maaf dahulu. mungkin setengah orang rasa untuk apa minta maaf kalau bukan salah kita?

Rasulullah kan ajar kita sbg umatnya untuk belajar minta maaf dahulu walaupun benda tu bukan salah kita. takpe.. biar ape org nak pikir dan kata, kita go on je. yes itulah yg aku buat dalam hidup aku sejak dari dulu lagi,

So.. trust me, dgn mengamalkan sikap yg mcm ni je pun hati kita akan lebih tenang. org tu nak maafkan kita atau tak xpelah, hati manusia kita tak boleh paksa2 ye dak? so kita minta maaf je the rest kita serahkan pada Allah. Allah lebih mengetahui isi hati kita ni dan niat ikhlas kita ni.

=)

No comments: